Moet je ontbijten voor een gezond gewicht?

Moet je ontbijten om je stofwisseling op gang te brengen? 🍞🤔


Als er één fabeltje is dat ik vaak voorbij hoor komen, dan is deze het wel. Niet ontbijten zou essentieel zijn, anders kom je aan. Is dat zo? Het antwoord is nee: je kunt prima zonder ontbijt. Ons lichaam is honderden, duizenden jaren lang geëvolueerd om te overleven in de meest slechte, bittere omstandigheden denkbaar. Toen we nog jagers-verzamelaars waren, moest de mens ’s ochtends ook altijd op zoek naar eten voordat ze konden ontbijten.


Spoiler alert: Er stond toen geen gedekt tafeltje klaar, geen krantje, geen verse jus d’orange, zelfs geen hagelslag. Wat een tijden. 🙁


Toch kan ontbijten een goed idee zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die niet ontbijten verder weinig regelmaat hebben in hun voeding. En dat kan leiden tot snacken. En snacken zorgt er wél voor dat je aankomt.
Ontbijten kan dus een goed idee zijn, maar het hoeft niet. Zeker als je moeite hebt met ontbijten (door misselijkheid of weinig trek), kun je zonder schuldgevoel je ontbijt overslaan. Zorg er dan wel voor dat je eerstvolgende maaltijd een gezonde is.
Fijne dag! 🌞

Maak direct een afspraak

Geïnteresseerd in een van onze programma’s? Maak direct een eerste afspraak!